7 Ocak 2012 Cumartesi

Beyaz Lahana Sarması

Bugünlerde evimizin misafiri annem. Tabi bir evde anne olunca akşama yapılmaya karar verilen yemekler öyle pratik olmuyor. Hafta içi eve bir geliyoruz ki evde dört çeşit tencere kaynıyor. Hafta sonuysa başlıyor beni sıkıştırmaya hadi kalk sarma saralım diyerekten. Bu gelişinde beyaz lahana sarması yapmaya karar verdik. Daha kalın ve etli olduğu için en azında saatler sürmüyor ve aman serçe parmağımdan büyük olmasın diye sağını solunu ölçmeye kalkmıyoruz.


 Sarmamızın bir özelliğide harcının içine benim pencere önünde yetiştirdiğim maydanozlarımı kullanmamız. Haftalardır sabırla beklediğim maydanozlarım bir yemeklik oldular makasla kestim ve ince ince kıyarak etimizin içine kattım. Hem kokusuna hem tadına o kadar şaşırdım ki!!! Hayretle aaaaa maydanoz gibi bunun tadı gerçekten demeden edemedim.

İşte benim maydanozlarım...

Sarmaya geri dönersek..

Malzemeler:

400 gr kıyma
1 top beyaz lahana (ince yapraklı olmasına dikkat edin)
4 yemek kaşığı pirinç
2 yemek kaşığı bulgur
2 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
Yarım yemek kaşığı salça (suyu için)
Yarım bardak su
Maydanoz
Nane
Karabiber
Kırmızıbiber

Yapılışı:

 Lahananın sert olan göbek kısmını bıçak yardımı ile yapraklarından ayırıyoruz. bunu yaparken bıçağı kenarlardan saplayarak içeriden bir huni oyabilirsiniz. Yaprakları tek tek ayırarak büyük bir tencereye alın (annem iki tencereye ayırmam için ısrar etti..) Tencereye ağzına kadar su ile doldurarak yaprakları yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Çok yumuşarsa dağılır hafif sertliğini korumalı. 
Harcı için soğanları çok ince doğruyoruz yada robotta çekebilirsiniz. Doğradığımız soğanların üzerine eti, pirinci, bulguru, salçayı ve baharatları ekliyoruz. Tüm karışımı yoğururken yarım bardakta su ekliyoruz. Su harcın çok kuru olmasını önlüyor.
Haşladığımız lahananın yapraklarını ikiye bölerek ortadaki sert damarlarını ve saplarını kopartıyoruz. Kalan yaprağa bir miktar harç koyarak sarıyoruz.



Tencerye dizdiğimiz sarmaların üzerine biraz tuz dökerek zeytin yağı gezdiriyoruz ve yarım kaşık salçamızı koyuyoruz. Üzerini bir parmak geçecek kadar su ekledikten sonra bir tabakla üzerine kapatıyoruz. Kaynayana dek yüksek kaynadıktan sonra kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder